Een baan op een school
Als je in Nederland docent (leraar) wilt worden, moet je diploma aan bepaalde eisen voldoen. Ook heb je een Nederlandse onderwijsbevoegdheid (lesbevoegdheid) nodig. Scholen willen docenten hebben die de Nederlandse taal goed beheersen en goed les kunnen geven. Docenten zonder onderwijsbevoegdheid vinden moeilijk werk en krijgen geen vast contract.
Veel docenten uit andere landen moeten wennen aan het Nederlandse onderwijs en de Nederlandse leerlingen en docenten moeten wennen aan hen. Het is dan belangrijk om te weten hoe het Nederlandse onderwijs is, wat in Nederland een ‘goede les’ is (didactiek) en hoe je als docent met leerlingen omgaat (pedagogiek). Als een docentvluchteling op een school gaat werken, is het nodig hierover informatie te hebben en ervaring op te doen.
Scholingstrajecten voor statushouders
Als je taalniveau B1 is en je een in Nederland erkende onderwijsbevoegdheid hebt, is het verstandig een scholingstraject voor statushouders te volgen. Daarna is het makkelijker om werk te krijgen.
Bijscholing door hogescholen
Op diverse hogescholen, waar een lerarenopleiding is, zijn speciale trajecten voor docentvluchtelingen. Je studeert dan ongeveer een jaar, meestal 4 dagen per week, en leert over het Nederlandse onderwijs, pedagogiek, welke leerstof voor jouw vak aan bod komt, vaktaal en hoe je vakdidactisch goede lessen kunt maken. NT2-lessen brengen je op het taalniveau B2, dat minstens nodig is om als docent goed te functioneren. Door stage te lopen op een of meer scholen leer je de schoolpraktijk kennen. Zo’n leerwerktraject is ook een goede kans om met andere docentvluchtelingen en Nederlandse docenten in contact te komen en je netwerk uit te breiden.
Meestal zijn deze trajecten gratis en betaal je zelf reiskosten. Hogescholen organiseren deze trajecten zelf of zijn verantwoordelijk voor het onderwijs binnen een samenwerkingsverband, bijvoorbeeld de Onderwijsregio.
Toestemming van gemeente
Zo’n leerwerktraject kost veel tijd, maar de kans op werk erna is – door het lerarentekort – groot. Omdat de gemeente je langer dan gebruikelijk zal moeten ondersteunen, is het belangrijk hierover zo vroeg mogelijk te overleggen met de contactpersoon van je gemeente. Soms zijn gemeenten niet op de hoogte van deze mogelijkheid, terwijl andere gemeenten bereid zijn de sollicitatieplicht voor werk uit te stellen en bij te dragen aan opleidingskosten, reiskosten en studiematerialen.
Welke trajecten zijn er?
Hogeschool Rotterdam: Statushouders voor de Klas
Nieuwe trajecten (kies: Ik ben nieuw in Nederland – lees alinea Ik ben statushouder)
Traject dat gestart is in september 2024
Traject dat gestart is in 2021
Hogeschool Utrecht: Statushouders voor de Klas
Traject dat gestart is in september 2023
Hogeschool van Amsterdam: Wereldburgers voor de Klas
Traject dat is gestart in september 2024
Hogeschool Windesheim (Zwolle): Statushouders voor de Klas
Traject dat gestart is in september 2024
Eindhoven, Tilburg
De stichting Cosmicus draagt op enkele plaatsen bij aan projecten Wereldburgers voor de Klas in Tilburg en in Eindhoven, waarbij Fontys Hogeschool ook onderwijs verzorgt.
Den Haag
Het samenwerkingsverband De Rode Loper biedt voor de regio Den Haag het traject Wereldburgers voor de Klas aan in samenwerking met stichting Cosmicus en gemeente Den Haag.