Toen in 2020 duidelijk werd dat er in Nederland ruim 100 gevluchte wiskundedocenten uit diverse landen asiel hadden aangevraagd, was het voor de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren en VluchtelingenWerk Nederland duidelijk: deze nieuwkomers willen we helpen om van hun passie als docent ook in Nederland hun werk te maken. Deze docentvluchtelingen helpen ook bij vermindering van het grote lerarentekort. Ze zijn levende getuigen van culturele veelkleurigheid en verbreden in onze scholen het zicht op onze samenleving.
Een projectgroep, waarin ook vertegenwoordigers van UAF en Ministerie van OCW deelnamen, ontdekten al snel dat er ook veel docentvluchtelingen natuurkunde, scheikunde, biologie en informatica waren en dat DUO hen in veel gevallen bevoegd verklaart. Ook werd duidelijk dat het voor casemanagers van COA en gemeenten lastig was deze docentvluchtelingen te begeleiden naar werk in het onderwijs. Niet alleen taal, maar ook cultuurverschillen en verschillen in visie op en werkwijze in het onderwijs waren belemmeringen voor opleidingen en scholen om hen kansen op werk te bieden.
DVDK heeft daarom een plan ontwikkeld voor een route die docentvluchtelingen kunnen doorlopen om niet alleen bevoegd maar ook bekwaam voor het Nederlandse onderwijs te worden.

DVDK wil er graag aan bijdragen dat de samenwerking van partners en hun expertise leidt tot efficiƫnte en effectieve toeleiding van docentvluchtelingen naar duurzame arbeidsparticipatie in het (voortgezet) onderwijs. Met een door de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren aangevraagde subsidie is een Welkom-app (klik hier voor aanmelden) gebouwd, zodat docentvluchtelingen al vanaf hun komst in Nederland met taal aan de slag kunnen. Dat is van belang omdat zij als docent voor de klas voldoende taalvaardig moeten zijn. Via de leraren-vakverenigingen kan een docentvluchteling met minimaal A1 taalniveau aan een vakmaatje worden gekoppeld zodat al vroeg een kijkje op een school mogelijk is (voor wiskunde gerealiseerd). Vanaf taalniveau A2 is deelname aan de vakdidactiekdagen wiskunde mogelijk, die door lerarenopleiders worden verzorgd en docentvluchtelingen het lesgeven in de Nederlandse situatie laten ervaren.
Lobby voor kwalitatief goede leerwerktrajecten, bij voorkeur goed aansluitend bij de reguliere lerarenopleidingen, richting Ministerie van OCW heeft ertoe bijgedragen dat er inmiddels subsidie beschikbaar is. DVDK stimuleert lerarenopleiders wiskunde van hogescholen bij de ontwikkeling van het vakdidactiek-programma samen te werken.
En DVDK informeert hogescholen, universiteiten, gemeenten, COA en schoolbesturen over de aanpak en profileert zich als het informatiepunt voor docentvluchtelingen. Meer informatie op LinkedIn.
Nieuwsbrieven
DVDK brengt onregelmatig een nieuwsbrief uit. Wil je de nieuwsbrieven ontvangen? Neem contact op.
Het archief van de nieuwsbrieven vind je hier.