Taal

Nederlandse taal leren
Het is belangrijk dat je zo snel mogelijk begint met het leren van de Nederlandse taal. Als je nog geen status hebt en/of nog geen taalcursus kunt doen, kun je daar zelf al mee beginnen.

Als statushouder heb je recht op een taalcursus, voor docentvluchtelingen naar taalniveau B1. De contactpersoon van de gemeente, waar je komt te wonen, bespreekt dat met jou.

Voor de start met een leerwerktraject is taalniveau B1 nodig. Aan het eind van het leerwerktraject moet je taalniveau minstens B2 zijn.

Wil je beginnen met een lerarenopleiding aan een hogeschool of universiteit? Dan moet je taalniveau B2 hebben. Aan het eind heb je taalniveau C1. 

Wil je meer weten over de taalniveaus A1, A2, B1, B2, C1 en C2? Klik hier.

Wil je zelf beginnen met taal leren?

Hier volgen een paar tips:

Tip 1: taal-app voor docentvluchtelingen (vanaf A0)

We hebben speciale taallessen gemaakt voor vluchtelingen die docent zijn. Door deze taallessen leer je ook woorden die voor het onderwijs belangrijk zijn. De taallessen zijn gemaakt voor wiskunde- en natuurkundedocenten, maar ook andere docenten kunnen ze gebruiken. Met deze taallessen kun je er zelf voor zorgen dat je taalniveau A1 wordt. Deze taallessen zijn onderdeel van onze Welkom-app. Je kunt je hier aanmelden voor de taallessen en de Welkom-app.

Tip 2: UAF

Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF (University Assistance Fund) adviseert, ondersteunt en begeleidt gevluchte studenten, professionals en wetenschappers bij studie, omscholing, bijscholing en aansluiting op het Nederlandse onderwijssysteem en de arbeidsmarkt.

Op de website van het UAF staan veel tips, verwijzingen naar websites en apps die je kunnen helpen bij het leren van de Nederlandse taal.

UAF Academy

Ben je docentvluchteling en zit je nog in de asielprocedure of wacht je op de start van de inburgering? Dan kun je bij de UAF Academy starten met online Nederlands leren. De aanmelding gaat als volgt:

  • Vul het contactformulier in onderaan deze pagina op de website van het UAF
  • Wil je liever bellen? Bel dan naar 030 2520835; kies 1 voor Nederlands of 2 voor Engels; en daarna 3 voor Algemene vragen. Vertel dat je docentvluchteling bent en je wilt aanmelden voor UAF Academy. Geef je mailadres, je ontvangt per mail een digitaal inschrijfformulier. Vul dit in en stuur het terug
  • Binnen een aantal dagen krijg je een mail van het UAF of je voldoet aan de aanmeldvoorwaarden
  • Je ontvangt dan een link naar de UAF Academy voor het aanmaken van jouw inloggegevens
  • Nu kun je gebruik maken van de UAF Academy!

Tip 3: Juf M (vanaf A0)

Juf M is een docente NT2 (Nederlands Tweede Taal) die goede en leuke lesjes op Youtube heeft gemaakt. Als je nieuwe woorden en de uitspraak goed wilt leren, bekijk haar lessen. Kijk en luister bijvoorbeeld naar de les over klanken: www.youtube.com/watch?v=HtIYa6oY9SA.

Beginners: klik op ‘Playlists’ en kies ‘Part 1: learn Dutch cursus A0-A1’.

Tip 4: Luister en leer

Leer Nederlands met oefeningen op www.nt2taalmenu.nl.

Begin bij 1 en leer nieuwe woorden en zinnen.

Tip 5: Online Nederlands Leren

Bekijk de website www.webwijzer.nl/leren-online/nederlands-leren.html

Tip 6: Vaktaal (vanaf A2)

Het boek Wismon Wistaal kan je helpen bij het leren van de wiskunde vaktaal, als je taalniveau minstens A2 is. Zie www.lowan.nl/vo/lesmateriaal/wismon-wistaal-havo-vwo.

Tip 7: Vakdidactiekdagen wiskunde (vanaf A2)

Hier meer informatie.

Tenslotte

Nederlands is nodig om de leerstof goed uit te leggen, situaties in de klas te begrijpen en erop te reageren en voor de communicatie met collega’s en ouders. En natuurlijk ook voor het lezen van vakliteratuur, het maken van toetsen (proefwerken, examens) en het maken van notities over leerlingen.

De lessen op scholen zijn in het Nederlands. Op scholen voor tweetalig onderwijs worden enkele vakken in het Engels gegeven. Ook deze scholen is Nederlands de voertaal. Leerlingen doen hun eindexamens altijd in het Nederlands. Ook docenten in het tweetalig onderwijs moeten dus goed Nederlands kennen.

Reacties zijn gesloten.