Docentvluchteling

Welkom
Welkom in Nederland’ zegt VluchtelingenWerk Nederland. Ook de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren (een vereniging waar de meeste wiskundedocenten lid van zijn) heet je van harte welkom.
Wij hopen dat vluchtelingen die docent waren, ook in Nederland weer als docent gaan werken.

Taal en onderwijs
Allereerst moet je de Nederlandse taal goed beheersen: spreken en luisteren, lezen en schrijven.
Het onderwijs in Nederland is anders dan in veel andere landen. Jouw rol als docent (leraar) in Nederland zal dus anders zijn dan je gewend bent. Daarom is het goed kennis te maken met het onderwijs in Nederland door hierover te lezen en een kijkje in een school te nemen. Als je besluit ook in Nederland docent te worden, zijn er opleidingstrajecten speciaal voor statushouders met extra bijscholing in didactiek en pedagogiek. Dat betekent dat je nog gaat studeren. Dat is ook belangrijk om een vaste baan als docent te krijgen. Je kunt dus niet onmiddellijk gaan lesgeven. De gemeente, waar je een woning krijgt, moet hiervoor ook toestemming geven.

Stappen op weg naar docent in Nederland
Wil je weten wat voor jou nodig is? Volg dan deze stappen:
1. Taalverwerving en oriëntatie op het Nederlands onderwijs
2. Diplomawaardering

3. Keuze professionalisering

Voor stap 1 en 2 is het niet nodig al een status te hebben. Als je een opleidingstraject wilt volgen (stap 3) heb je wel zowel een status als het juiste taalniveau Nederlands nodig.

Bij taalverwerving en oriëntatie op het Nederlands onderwijs kun je vanuit de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren hulp krijgen door middel van de Welkom-app en een vakmaatje. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.

Reacties zijn gesloten.