Docentvluchteling

Welkom
Welkom in Nederland’ zegt VluchtelingenWerk Nederland. Ook DVDK heet je van harte welkom.
Wij hopen dat vluchtelingen die docent waren, ook in Nederland weer als docent gaan werken.

Taal en onderwijs
Allereerst moet je de Nederlandse taal goed beheersen: spreken en luisteren, lezen en schrijven.
Het onderwijs in Nederland is anders dan in veel andere landen. Jouw rol als docent (leraar) in Nederland zal dus anders zijn dan je gewend bent. Daarom is het goed kennis te maken met het onderwijs in Nederland door hierover te lezen en een kijkje in een school te nemen. Als je besluit ook in Nederland docent te worden, zijn er leerwerktrajecten speciaal voor statushouders met extra bijscholing in didactiek en pedagogiek. Dat betekent dat je nog gaat studeren. Dat is ook belangrijk om een vaste baan als docent te krijgen. Je kunt dus niet onmiddellijk gaan lesgeven. De gemeente, waar je een woning krijgt, moet hiervoor ook toestemming geven.

Hoe word je docent in Nederland?
Om docent te worden in Nederland, zijn de volgende onderdelen belangrijk:

Als je een leerwerktraject wilt volgen, heb je zowel een status als het juiste taalniveau Nederlands nodig. Voor alle andere onderdelen is het hebben van een status nog niet nodig.

Bij taalverwerving en oriëntatie op het Nederlands onderwijs kun je als docent wiskunde vanuit de Nederlandse Vereniging van Wiskundeleraren hulp krijgen door middel van de Welkom-app en een vakmaatje. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.

Reacties zijn gesloten.